Μαύρο Τσάι
Η μάρανση, που γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Σ’ αυτήν τη φάση τα φύλλα μαλακώνουν για να μπορούν να τυλίγονται χωρίς να σπάνε.
Το τύλιγμα, γινόταν παλιά μόνο με το χέρι. Τώρα τα φύλλα στρίβονται με μηχανικό τρόπο.
Η ζύμωση, είναι η διαδικασία οξείδωσης του κυτταρικού χυμού που προέκυψε από το τύλιγμα των φύλλων.
Η ξήρανση, που σταματά τη ζύμωση και της οποίας ο χρόνος πρέπει να οριστεί προσεκτικά αν δεν θέλουμε το τσάι να σαπίσει ή να γίνει κατάξερο.
Το κοσκίνισμα: Ανάλογα με το μέγεθός τους, τα φύλλα μοιράζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: ολόκληρα φύλλα(leaf), σπασμένα φύλλα(broken), τριμμένα φύλλα(fannings), και σκόνη(dust), το τελευταίο προορισμενο για teabags κατώτερης ποιότητας.