Αρχική \ Ο κόσμος του καφέ \ Φίλτρου Καλάθι αγορών
Φίλτρου

Καφές φίλτρου
Ο καφές που χρησιμοποιείτε για τους τρόπους φιλτραρίσματος είναι συνήθως μονοποικιλιακός αλλά μπορεί να είναι και χαρμάνι. Στους μονοποικιλιακούς προτιμούνται καφέδες από την κεντρική Αμερική με πλούσια αρώματα και πιο σπάνια από χώρες τις Αφρικής.Ο καφές φίλτρου στις καφετέριες γίνεται με δύο τρόπους συνήθως, με την μέθοδο ενστάλαξης (drip method) και με την γαλλική πρέσα (French press). Ας δούμε αυτές τις δύο περιπτώσεις.
Μηχανή ενστάλαξης (drip method):Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια ηλεκτρική και αυτόματη καφετιέρα, οικιακή ή επαγγελματική και σπάνια για φίλτρα μερίδας που θα μπουν πάνω στο φλιτζάνι.

Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού χρειαζόμαστε μόνο νερό. Το νερό πρέπει να είναι μεταξύ 90ο - 96ο C.

Οι οικιακές μηχανές φίλτρου έχουν χωρητικότητα νερού από 1-1,8 lit, ισχύ περίπου στα 1000watt και καλό είναι να επιλέξουμε κάποια που να έχει κανάτα θερμός έτσι ώστε να μην μας καίει τον καφέ λίγο-λίγο στην αντίσταση της βάσης. Είναι πολύ πρακτικές και εύκολες στην χρήση και είναι μια καλή λύση σε περιπτώσεις που δεν έχουμε μεγάλες καταναλώσεις.
Οι επαγγελματικές μηχανές έχουν κανάτες τουλάχιστον 1,6 lit και 1800 watt, έως και 8 lit και 7500 watt! Μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε οποιαδήποτε ζήτηση και χρειάζονται σωστή αντιμετώπιση για να βγάλουν καλό αποτέλεσμα. Κρατάνε νερό μέσα στο σύστημα τους, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις οικιακές, και γι αυτό χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Καλό είναι να τις βάζουμε να δουλεύουν μια φορά με σκέτο νερό πριν βάλουμε καφέ και να τις καθαρίζουμε πιο σχολαστικά στο τέλος της ημέρας.

Γαλλική πρέσα (French press):Σε αυτήν την περίπτωση βγάζουμε το φίλτρο με το καπάκι και ρίχνουμε μέσα τον καφέ, μετά το νερό που όπως είπαμε πρέπει να είναι 90ο - 96ο C και βάζουμε το καπάκι με σηκωμένο το έμβολο. Περιμένουμε 4-5 λεπτά και μετά κατεβάζουμε το έμβολο και σερβίρουμε. Οι πρέσες βγαίνουν συνήθως σε χωρητικότητες 300-500ml και στην ατομική των 300ml προτείνεται η δόση του καφέ να μην ξεπερνά τα 18gr. Το άλεσμα είναι πιο χοντρό από τις ηλεκτρικές μηχανές φίλτρου που χρησιμοποιούν χάρτινα φίλτρα. Η πρέσα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά διαλύοντας τα μέρη της και να μπαίνει στο ντουλάπι ή στο ράφι χωρίς το καπάκι της γιατί μυρίζει από το νερό που μένει και στεγνώνει μέσα της. Επίσης πρέπει να επιλέγουμε σαπούνι ουδέτερο από μυρωδιές για να μην μένουν αρώματα που θα επηρεάσουν τον καφέ μας.
 

 
:: Η επιχείρηση μας :: E-shop :: Ο κόσμος του καφέ :: Το Τσάι :: Μπαχαρικά :: Όροι χρήσης :: Επικοινωνία ::


Login  Εγγραφή νέου μέλους  Υπενθύμιση κωδικού 
 
active³ 5.0 · Design & Development by Ultravision · Όροι χρήσης